Prostaatkanker

Prostaatkanker is de meest voorkomende kwaadaardige aandoening bij de man. De genezingskansen zijn dankzij vroegtijdige detectie (met prostaat bloedtest PSA) de laatste decennia spectaculair verbeterd.

Wanneer men geconfronteerd wordt met de diagnose van prostaatkanker, staat men voor de keuze tussen een aantal verschillende behandelingen. Deze beslissing heeft vele gevolgen, zowel op persoonlijk als op medisch vlak, en het is dan ook belangrijk om geïnformeerd te worden over de voor- en nadelen van alle opties.

behandelingsmodaliteiten in onze dienst

radicale prostatectomie via buiksnede
da vinci radicale prostatectomie (gerobotiseerd - laparoscopisch)

De heelkundige behandeling van prostaatkanker veronderstelt het wegnemen van prostaat en zaadblaasjes. Vervolgens wordt dan de blaas aan het plaskanaal gehecht. Mogelijk nevenwerkingen zijn impotentie en zeldzamer urineverlies.

De ingreep kan gebeuren via een buiksnede, via een snede ter hoogte van het zitvlak of met een kijkoperatie (al dan niet gerobotiseerd).

prostaatkanker - Voor en na

Een nieuwe en veelbelovende minimaal invasieve techniek die reeds geruime tijd in onze dienst wordt uitgevoerd is de "Da Vinci® Prostatectomie".

Prostaatkanker - Da Vinci Prostatectomie

Het betreft een in wezen laparoscopische ingreep ("sleutelgatchirurgie"). De instrumenten worden echter niet door de chirurg maar door robotarmen aangedreven. Op basis van een een uiterst innovatief systeem van telemanipulatie worden de vingerbewegingen van de chirurg zeer accuraat overgebracht op robot armen: hierdoor wordt elke kleine menselijke onnauwkeurigheid weggefilterd maar het blijft uiteindelijk de chirurg die de operatie uitvoert!

Da Vinci

Verder is het beeld van het operatieveld vergroot en 3 dimensioneel. Deze kenmerken stellen de chirurg in staat om complexe procedures uit te voeren door kleine operatieve insneden.

Link: davinciprostatectomy.com

brachytherapie

Een andere minimaal invasieve techniek die in onze dienst wordt uitgevoerd is de brachytherapie.

Hierbij worden er kleine radio-actieve zaadjes in het kwaadaardige prostaatklierweefsel ingeplant. Deze zorgen dan voor een locale bestraling van het gezwel.

Deze techniek biedt het voordeel dat de het gezwel met een hogere stralingsdosis behandeld wordt dan bij klassieke externe radiotherapie. Omdat het een “locale behandeling” is, zijn ook de nevenwerkingen geringer. De hospitalisatieduur is beperkt tot 1-2 dagen en de normale dagdagelijkse activiteit kan snel hervat worden.

Link: oncura.com

externe radiotherapie
hormonotherapie
chemotherapie
active surveillance

organen van de urinewegen

mannelijke geslachtsorganen

ziektebeelden

CONTACTEER ONS

Aarzel niet om ons te contacteren indien u vragen hebt!

Campus Aalst
Moorselbaan 164 | 9300 Aalst
Belgium
053/72.43.78

RAADPLEGINGEN

Aalst
T. 053 72 43 78
F. 053 72 44 11

Asse
T. 053 72 43 78
F. 02 300 62 98

Ninove
T. 054 31 20 61
F. 054 31 20 59

spreekuren